Black-tie

Een black-tie dresscode betekent dat je in een smoking verwacht wordt. Het is één van de formeelste dresscodes die er is voor een man en alleen ‘White Tie’ is meer formeel. Met een smoking wordt een zwarte strik gedragen en onder de smokingjas een wit overhemd. Zwarte lakschoenen onder de smokingbroek zijn gebruikelijk. Het dragen van een horloge wordt afgeraden omdat men dan kan denken dat je op de tijd aan het letten bent. Gezelligheid kent geen tijd, al mag een subtiel zakhorloge wel. 

Een black-tie is een zwart of zeer donkerblauw pak met een aantal bijzonderheden. De smokingjas heeft een sjaalkraag of een opgesneden rever. Deze sjaalkraag of revers zijn altijd van satijn en vallen goed op bij de jas. De smokingjas heeft een normale lengte, integendeel tot de rokkostuumjas. Een smokingbroek heeft geen riemlussen en geen omslag en heeft een satijn bies op de buitenste zijnade van de broekspijpen. Dit maakt dat de smokingjas matcht met de smokingbroek. Het smokingoverhemd heeft een platte boord en blinde knopen en de mouwen worden afgesloten met manchetknopen. Een zwarte strik en een wit of andere kleur pochet maken de smoking helemaal af. Een pochet is een soort zakdoek die je op een bepaalde manier kunt vouwen en in de borstzak draagt.

De zwarte vlinderstrik is meestal van hetzelfde materiaal als de revers of sjaalkraag van de smokingjas. Het is het enige onderdeel waarmee gevarieerd kan worden. Dit wordt vooral gedaan bij minder formele gelegenheden zoals een (sport)gala of (kerst)diner. Als je kiest voor een strik in een andere kleur is het mooi om ook de pochet in de kleur van jouw strik te nemen. De meeste strikken die men draagt zijn voorgestrikt, het is echter ook mogelijk om de strik zelf te strikken. Neem hiervoor goed de tijd. 

Interesse om een smoking te huren? WhatsApp voor een afspraak
naar PJ op 06 82 26 74 60.