Black-tie

Black-tie de dresscode van jouw evenement

Black-Tie dresscode ziet er zo uit

De dresscode is black-tie: wat nu?

Een ‘black-tie’ dresscode betekent dat de man in een smoking verwacht wordt met letterlijk een ‘zwarte-strik’. Het is één van de formeelste dresscodes die er is voor een man. Alleen de dresscode ‘White Tie’ is meer formeel. White Tie betekent dat er verwacht wordt dat men in rokkostuum komt (met witte strik). Met een smoking wordt een zwarte of andere kleur strik gedragen. Onder de smokingjas wordt een wit smokingoverhemd. Zwarte lakschoenen onder de smokingpantalon zijn gebruikelijk. Het dragen van een horloge wordt afgeraden omdat men dan kan denken dat je op de tijd aan het letten bent. Gezelligheid kent geen tijd, al mag een subtiel zakhorloge wel. 

Puntrevers smoking met bretels en pochet

Waarom is een smoking uniek?

Een black-tie of smoking is een zwart kostuum met een aantal bijzonderheden. De smokingjas heeft een sjaalkraag of puntrevers. Deze sjaalkraag of revers zijn altijd van satijn en vallen goed op bij de jas. De smokingjas heeft een normale lengte, netals een normaal pak. Dit integendeel tot de rokkostuumjas die tot aan de knieholte komt. Een smokingbroek heeft geen riemlussen en geen omslag aan de onderkant. Ook heeft de speciale pantalon een satijn bies op de buitenste zijnade van de broekspijpen. De satijnen bies op de smokingbroek zorgt ervoor dat deze bij de smokingjas hoort omdat deze een satijnen sjaalkraag of puntrevers heeft. Het smokingoverhemd heeft een platte of opstaande boord en blinde knopen aan de voorzijde. De mouwen van het overhemd worden afgesloten met sierlijke manchetknopen. Bij een smoking wordt veel gelet op de details. Een zwarte of gekleurde strik en een wit of andere kleur pochet maken de smoking helemaal af. Een pochet is een accessoire dat eruit ziet als een soort zakdoek. De pochet kun je op bepaalde manieren vouwen en wordt in de borstzak gedragen.

Smoking met puntrevers en opstaande boord smokingoverhemd

Waarin kan gevarieerd worden bij een smoking?

De zwarte of andere kleur vlinderstrik is vaak van hetzelfde materiaal als de puntrevers of sjaalkraag van de smokingjas. De strik is één van de weinige onderdelen waarmee gevarieerd kan worden. Andere onderdelen waarmee gevarieerd kan worden zijn de sjaalkraag of puntrevers, de opstaande of liggende boord van het smokingoverhemd, blinde of zichtbare knopen aan de voorzijde van het smokingoverhemd, de kleur van de pochet, wel of geen bretels en wel of geen cummerband. Een andere kleur dan zwart voor de strik wordt vooral gedaan bij minder formele gelegenheden zoals een (sport)gala, (bedrijfskerst)diner of in de culturele sector bij bijvoorbeeld over de rode loper voor een filmpremière. Als je kiest voor een strik in een andere kleur is het soms mooi om ook de pochet in de kleur van jouw strik te nemen. De meeste strikken die men draagt zijn voorgestrikt, het is echter ook mogelijk om de strik zelf te strikken. Neem hiervoor goed de tijd, dit duurt altijd langer dan je denkt.

Hoe strik je een (vlinder)strik?

Het strikken van een strik is moeilijker en duurt langer dan je denkt. Omdat dit lastig met alleen woorden is uit te leggen hebben wij een handige illustratie toegevoegd.

Een vlinderstrik strikken doe je zo
Smoking Huren Amsterdam

Wil je meer informatie of heb je interesse om een smoking te huren?
WhatsApp voor een vrijblijvende afspraak naar PJ op 06 41 79 37 30.