Pochet

Wat is een pochet?

Een chique vierkante doek van rond de 22 cm x 22 cm dat als accessoire door de man wordt gedragen in de borstzak. Een ander woord is lefdoekje. Het is een vierkante doek en zit mooi gevouwen in de borstzak van de smokingjas. De doek wordt zo gedragen dat er enkel een subtiel klein deel zichtbaar is. Het is een detail dat waarde en contrast toevoegt aan de smoking. De zwarte kleur van de smokingjas wordt als het ware zo ‘gebroken’. De pochet kan gevouwen worden op enorm veel manieren. Een oudere benaming voor de doek is ‘lefdoekje’. ‘Lef’ is afgeleid van het Hebreeuwse lebh, wat hart en moed betekent.

Duidelijk zichtbare pochet in de smoking

Waar komt de pochet vandaan?

In de Romeinse tijd gebruikten burgers de doek om het zweet van het voorhoofd af te vegen. Dit uiteraard door het harde werken tijdens lange, warme werkdagen. Ook later in de geschiedenis is de doek terug te vinden. De pochet verdween bijna helemaal door de zakdoek die mannen in hun broekzakken of binnenzakken droegen. Aan het begin van 1900 maakte de pochet opnieuw haar intreden in de borstzak van chique mannen met stijl. Met name bij de smoking werd de pochet weer volop gedragen. In deze tijd werden ook steeds meer kleuren, bijzondere prints en vouwvormen ontworpen. Dit is nu nog steeds zo en daarom geldt het als een belangrijk en subtiel detail voor de smoking van een man.

Verschillende kleuren pochetten

Pochetten bestaan in vele kleuren, echter wordt er bij een smoking bijna altijd een witte of beige pochet gedragen. De reden hiervoor is het contrast. De pochet wordt beter gezien op de zwarte smokingjas als deze een lichte kleur heeft. De kleur van de pochet wordt vaak afgestemd op het smokingoverhemd, de kleur vlinderstrik, soms zelfs op de sokken of op de jurk of outfit van de date op de speciale gelegenheid.

De pochet op verschillende manier vouwen

Het vouwen van een pochet kan op meerdere manieren. De meest neutrale manier is om een klein subtiel randje boven de borstzak uit te laten komen. Dit is wat men noemt de klassieke platte vouw of de president vouw. De vierkante doek wordt dan in drieën gevouwen en dan een keer dubbel. Zorg er dan voor dat de pochet even breed is als de breedte van jouw borstzak.

Een andere manier die veel voorkomt is om een of meerdere punten naast elkaar uit de borstzak te laten steken. Dit noemt men de een-, twee-, drie- of vierhoek vouw. Er is geen vaste regel voor het vouwen en dit kan dus geheel naar eigen smaak worden ingevuld. Sommige mannen zwaaien met de pochet in de lucht en stoppen deze dan nonchalant in de borstzak.

Wat is het praktisch nut van een pochet?

Een pochet is geen zakdoek en dient dus niet gebruikt te worden om bepaalde dingen schoon te maken of houden. De functie is dus enkel esthetisch en niet van praktische aard. 

Pochet bij Smoking huren in Amsterdam

Meer informatie?

Wil je meer informatie of heb je interesse om een 6-delige smoking te huren? WhatsApp voor een vrijblijvende afspraak naar PJ op 06 41 79 37 30.

Wij verhuren ook losse pochetten: klik hier voor onze webshop.