Smokingjas

Smokingjas: sjaalkraag of puntrevers?

De smokingjas heeft een sjaalkraag of puntrevers. Deze sjaalkraag of revers zijn altijd van satijn en vallen goed op bij de jas omdat de rest van de smokingjas van zwart wol is gemaakt. Ook matcht deze stof met de bies die op de zijde-naden van de smokingpantalon zitten. Een smokingjas met sjaalkraag wordt vaker gedragen en is traditioneler. De sjaalkraag zie je bijvoorbeeld ook in de 007 James Bond film terug. Mannen uit de culturele sector kiezen echter vaker voor de smokingjas met puntrevers. De smokingjas met puntrevers maakt dat de borst er breder uitziet. Ook zorgt het ervoor dat er meer wit van het overhemd zichtbaar is waardoor de strik beter zichtbaar is.

De smokingjas voor dresscode Black-Tie

Smokingjas: open of dicht?

De smokingjas heeft nauwelijks overlap aan de voorkant waar de jas wordt dichtgedaan met één grote gestoffeerde knoop. Deze knoop wordt opengedaan op het moment dat men gaat zitten. De knoop aan de voorzijde is hetzelfde als de vier kleinere knopen op de mouwen. Vaak wordt op een evenement het jasje uitgedaan op het moment dat er gedanst gaat worden. Hierdoor ligt er meer nadruk op de zwarte vlinderdas en eventueel de bretels. De smokingjas heeft een normale lengte, net als een normaal pak dat men naar werk draagt. Dit integendeel tot de rokkostuumjas die tot aan de knieholte komt.

Puntrevers smoking met bretels en pochet

Binnenzakken, buitenzakken en borstzak

De smokingjas heeft aan de binnenkant aan beide zijde een binnenzak waarin vaak de telefoon, portemonnee of lippenstift van vriendin wordt bewaard. Dit omdat deze accessoires te goed zichtbaar zijn wanneer deze in de broekzakken van de smokingpantalon worden gedragen. De jas heeft ook aan de voorzijde twee buitenzakken. Deze zitten echter vaak nog dichtgestikt of worden niet gebruikt. Deze zakken zijn dus enkel voor de sier en zitten met een paar steken dicht. De buitenzakken blijven daardoor beter in vorm en het voorkomt dat zakken gaan gapen. De borstzak bij een nieuwe smokingjas vaak ook nog dichtgestikt. Deze maken wij echter wel open voor een mooi accessoire: de pochet.

In het Engels noemt men de sjaalkraag een ‘Shawl collar tuxedo’ en de puntrevers noemt men ‘Peak lapel Tuxedo’.

Smoking met puntrevers

Wil je meer informatie of heb je interesse om een 6-delige smoking te huren? WhatsApp voor een vrijblijvende afspraak naar PJ op 06 41 79 37 30.

Wij verhuren ook hoogwaardige smokingjassen los: klik hier voor onze webshop.