Smokingoverhemd

De verschillende variaties van een smokingoverhemd

Onder de smokingjas wordt een wit smokingoverhemd gedragen. Dit spierwitte overhemd heeft een opstaande of liggende boord en blinde of zichtbare knopen. Een opstaande boord heeft een vadermoordenaar. De ‘flapjes’ van de vadermoordenaar horen achter de strik te zitten. Bij een opstaande boord is de lijn van de strik mooi zichtbaar. Dit is speciaal omdat dit niet het geval is bij bijvoorbeeld een normaal overhemd. Knopen die niet zichtbaar zijn bij een overhemd zitten achter ‘de lijst’. Omdat men deze niet ziet worden deze knopen ‘blind’ of blinde knoopsluitingen genoemd. Bij een omslaande boord zit de lijn van de strik onder de kraag.

Wanneeer draagt men een vadermoordenaar?

De vadermoordenaarsboord is een kraag die alleen wordt gedragen op formele gelegenheden met dresscode ‘black-tie (smoking)’ of ‘white-tie (rokkostuum)‘. Overhemden met een vadermoordenaarsboord worden niet gedragen in het alledaagse leven. Dit is de reden dat men de boord minder goed kent. De ‘normale’ omslaande boord is ook geschikt voor formele gelegenheden zoals gala’s, optredens en trouwfeesten.

Pochet van de smoking, smokingoverhemd met vadermoordenaar

Waar komt de naam ‘vadermoordenaar’ vandaan?

In Nederland kennen wij de opstaande of platte kraag als de vadermoordenaarsboord. De oorsprong van deze kraag ligt in Engeland. In 1809 werd William Ewart Gladstone geboren. Hij werd in 1868 Minister-President van het Verenigd Koninkrijk en hij droeg vaak een opstaande boord. Door de Minister-President werd zo’n boord vaak een ‘Gladstone collar’ genoemd. De speciale kraag was populair en er werden variaties op gemaakt. Dit gebeurden omdat het gebruikelijk was om een smoking te dragen tijdens gelegenheden. Zo ook in het begin van 1900 toen men de huidige vadermoordenaarkraag ontwierp. In de Engelse taal noemden ze de speciale kraag een ‘wingtip’. Dit omdat de twee flapjes iets weghebben van twee vleugels.

Van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk naar Duitsland naar Nederland

Rond 1900 werd de zogenaamde wingtip veel gedragen in Engeland. In Frankrijk kopieerde men de speciale kraag en in Parijs noemde men de boord ‘Parasite’. Dit omdat de twee flapjes in de weg zitten bij het eten en dus eigenlijk een ‘mee-eter’ (parasiet) is. De Duitsers keken dit weer af bij de Fransen en vonden deze boord ook mooi. Echter dachten de Duitsers dat de Fransen de boord ‘parricide’ hadden genoemd. Het woord parasite wordt bijna hetzelfde uitgesproken maar betekent iets compleet anders. De Duitsers vertaalde parricide letterlijk. Parracide werd ‘vätermorder’ in het Duits. De Nederlanders kopieerde het weer van de Duitsers en zo kreeg de opstaande boord van het smokingoverhemd met twee flapjes de naam ‘vadermoordenaar’.

Samenvattend: Gladstone collar (rond jaar 1868) -> Wingtip (England) -> Parasite (Frankrijk) -> Parricide (Vertalingsfout Duitsers)-> Vätermorder (Duitsland) -> Vadermoordenaar (Nederland)

Smoking met puntrevers en opstaande boord smokingoverhemd

Meer informatie over een smokingoverhemd?

Wil je meer informatie of heb je interesse om een 6-delige smoking te huren? WhatsApp voor een vrijblijvende afspraak naar PJ op 06 41 79 37 30.

Wij verhuren ook smokingoverhemden los: klik hier voor onze webshop.